måndag 11 mars 2013

Nattjästa frukostbröd/Night fermented breakfast bread

Här kommer receptet på de goda bröden jag bakade förra veckan! =)


Nattjästa frukostbröd              ca 10 st              (recept från Hembakat 1/2013)

4 dl vatten, rumsvarmt
12 g jäst (1/4 paket)
1½ tsk salt
1½ msk honung
3 dl rågmjöl, fint eller grovt
½ dl rågkross
5-6 dl vetemjöl

Garnering: pumpakärnor eller solrosfrön

GÖR SÅ HÄR
1.       På kvällen: Häll vattnet i en bunke och smula ner jästen. Blanda ordentligt.
2.       Tillsätt salt, honung, rågmjöl, rågkross och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop till en smidig och lite lös deg.
3.       Täck bunken med plast och ställ in den i kylen över natten.
4.       På morgonen: Sätt in en tom plåt i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.
5.       Kavla ut degen till en längd, ca 26 x 56 cm, på ett mjölat bakbord. Vik degens långsida på mitten så att längden får måttet 13 x 28 cm.
6.       Skär längden i ca 10 bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Pensla bitarna med ljummet vatten och strö över pumpakärnor och/eller solrosfrön. Låt bröden jäsa under bakduk i 30 min.
7.       Ställ en rostfri skål med ca 1 dl vatten på botten i ugnen.
8.       Ta ut plåten ur ugnen när den är varm och när det är dags att grädda bröden. Lägg över bakplåtspapperet med bröden på den varma plåten. Grädda bröden i ca 12-15 min. Låt dem svalna under bakduk på galler.





And here is the recipe in english, use a converter is you have to change the dl to cups or any other measurement! =)



Night Fermented breakfast bread               about 10 pieces (recipe from Homebaked 1/2013)

4 dl water, room-temperature
12 g yeast (1/4 packets)
1 ½ tsp salt
1 ½ tablespoons honey
3 dl rye flour, fine or coarse
½ dl crushed rye
5-6 dl flour

Garnish: pumpkin seeds or sunflower seeds

WHAT TO DO:

1.      In the   evening: Pour the water into a bowl and crumble in the yeast. Mix thoroughly.

2.     Add the salt, honey, rye flour, crushed rye and wheat flour, a little at a time. Mix together until smooth and slightly loose dough.

3.     Cover the bowl with plastic and set it in the fridge overnight.

4.     In the morning: Insert a baking plate in the oven and turn the oven to 250 degrees Celsius.

5.     Roll out the dough to a length of about 26 x 56 cm, on a floured surface. Fold the long side of the dough in half so that the length of the dimension 13 x 28 cm.

6.     Cut the length into 10 pieces and place them on a baking sheet. Brush the pieces with lukewarm water and sprinkle with pumpkin seeds and /or sunflower seeds. Allow the bread to rise under a kitchen towel for 30 minutes.

7.       Place a stainless steel bowl with about 1 cup water to the bottom of the oven.

8.      Remove the plate from the oven when it is hot and when it's time to bake bread. Place the baking sheet with the loaves on the hot plate. Bake the loaves for about 12-15 minutes. Let them cool for a tea towel on a rack.

3 kommentarer:

  1. Hej vännen!
    Dom ser goda ut. Har kopierat receptet. Har man vattnet i ugnen för att det ska bli en frasig yta?
    Första dagen höll jag på att hälla ut flera liter vatten kom på mej i sista minuten. Dom 6 veckor som varit har badlakanet fungerat bra.

    Gjorde kakorna klara igår och håller på med kycklingen som har converce.

    Ska kika efter tidningen Hembakat.

    Då har ni en bit mellan era boenden.

    Var kallt idag oxå -10 dom pratade om att vi kunde få snö idag.

    Ha en bra dag
    Kram från Gun-Britt

    SvaraRadera
  2. De lät riktigt smaskens, måste jag definitivt testa :-). Hoppas tröjan jag skickade passade bra. Kram

    SvaraRadera
  3. Brödet ser mycket gott ut! Ska skriva av receptet senare-kram

    SvaraRadera